четвртак, 22. децембар 2011.

Poruka o namenjenosti tekstova



Nije na tebi, tekstopiscu, da razmisljas kome da saljes poruku i da li ce je razumeti. Nije na nama da upucujemo poruke nekome odredjenom. Mi zracimo pa zracimo, i onaj ko je otvoren da to primi, primice. Znaci, sve je pitanje podesenosti prijemnika, tj otvorenosti od vase strane. Tako da poruka uvek stigne do pravoga. Kada stize do nekoga kome treba podsticaj da bi sam primao poruke na sebi svojstven nacin, ili da bi dobio ohrabrenje da je ono sto on oseca bas to sto i jeste… onda ce doci prema toj svojoj podesenosti i procitati ono sto mu u tom trenutku treba. 
Ko god misli da treba da preuredjujes u smislu prilagodjavanja sirokim narodnim masama, taj je potpuno u krivu. Onaj ko trazi, naci ce. Onaj ko zeli nesto, moze to i da prizove. I, ako je to ovaj tekst, onda je to to. Njegova je lepota u izvornosti, u prikazu jasne misli na jasan nacin. Nije potrebno nikakvo literarno ulepsavanje, dovoljno je, a i najvaznije, jasno i sto jasnije preneti misao. Znaci, izmene u smislu pojacavanja jasnoce su pozeljne, a ostale samo udaljavaju od istine i energetskog toka. 
Kada pustis tekst u slobodno koriscenje, a to znaci da bude dostupno bilo kome, onda taj tekst svako prema svojoj privucenosti bira, sopstvenom slobodnom voljom. Zato i jeste bitno uciniti korak koji ce je uciniti dostupnom javnosti.

Нема коментара:

Постави коментар